Telefonunuzu öldürüyor olabilirsiniz!
TEKNOLOJİ, 13 Şubat 2025 21:12
Çoğumuz telefonlarımızı gece boyunca şarja takma alışkanlığına sahibiz, bu yüzden her güne %100 dolulukla başlıyoruz. Ancak, uzun vadede kendinize veya telefon pilinize herhangi bir iyilik yapmıyor olabilirsiniz.
Cep telefonunuzun pilini şarj edip tam şarja ulaştığında prize takılı bırakmanın uzun vadeli pil ömrü için kötü olduğunu duymuş olabilirsiniz. Penn State Üniversitesi'ndeki Elektrokimyasal Motor Merkezi müdürü Chao-Yang Wang'a göre bu düşüncenin arkasında doğruluk payı var. Wang, "Zamanla, bir pili %100'e şarj ederseniz, biraz daha düşük bir şarj durumuna göre daha hızlı bozulur" dedi.
New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nde makine ve endüstri mühendisliği doçenti olan Dibakar Datta , "Telefonunuz tam şarj olduktan sonra prize takılı tutmak ve sürekli olarak %100'e kadar şarj etmek, pili yüksek voltajda tutar ve bu da üründe kimyasal yaşlanmaya neden olur" dedi.
Wang, telefonunuzu sık sık %100'e kadar şarj ederseniz, pilinizin telefonunuzun ömrü boyunca, onu sürekli olarak %90 gibi daha düşük bir yüzdeye kadar şarj ettiğinizden yaklaşık %10 ila %15 daha hızlı bozulacağını belirtti.
Telefonunuzu sürekli olarak %100 şarj etmek pil için iyi olmasa da bu, onu asla tam şarj edemeyeceğiniz anlamına gelmez.
Datta, pilinizi düzenli olarak %0'a düşürmenin de iyi bir fikir olmadığını ve bunun yerine yaklaşık %20'ye ulaştığında prize takmanız gerektiğini söyledi. Telefon pilinizin sık sık %0'a düşmesine izin vermek, telefonunuzun şarj tutma yeteneğine zarar verebilir.
Datta, telefonunuzun şarjını %20 ile %80 arasında tutmanın ideal olduğunu sözlerine ekledi.
Telefonunuzun pilinin daha sağlıklı olması için, aşırı ısınmasını veya aşırı soğumasını da önlemelisiniz.
Ve "hızlı" şarj cihazlarına karşı dikkatli olun
Hızlı şarj cihazlarının cazibesine kapılmak doğaldır. Kim telefonuna daha hızlı erişmek istemez ki? Ancak uzmanlar bunların çok sık kullanılmaması gerektiğini söylüyor.
"Yavaş şarj daha tercih edilir" diye açıkladı Datta. "Çünkü çok hızlı şarj ettiğinizde, aslında pilde biraz ısı üretir ve pilde ısı ürettiğinizde, zamanla pilin bozulmasına da neden olabilir." Çok ısınan bir bataryaya sahip olmak da tehlikeli olabilir. Datta, telefonların aşırı ısınan bir batarya yüzünden birçok kez alev aldığını söyledi.
TEKNOLOJİ, 13 Şubat 2025 21:12
Yorumlar (0)