KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BESLENME DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ!
SAĞLIK, 11 Mart 2022 20:13Diyetisyen Hülya Çağatay konu hakkında bilgiler verdi.
Ülkemizde yılda yaklaşık 163.500 kanser vakası teşhisi konmaktadır. Ülkemizde günde yaklaşık 450 kişi kanser teşhisi almaktadır.
Yanlış beslenme alışkanlıkları % 30-70 oranında kanser gelişimine neden olmaktadır. Sigara kullanmak, aşırı alkol tüketimi, aşırı güneş ışığına maruz kalmak, hareketsiz yaşam tarzı ve bunların dışında genetik kanser gelişiminde önemli risk faktörleridir. İyi bir beslenme düzeni ve yaşam tarzı ile kanserden korunmak mümkün.
*Sağlıklı beslenme alışkanlıkları benimsenmelidir.
Obezite kanser riskini arttıran önemli bir risk faktörüdür. Kişilerin sağlıklı vücut ağırlığına sahip olması oldukça önemlidir. Eklenmiş şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve (600 gr/gün) tüketilmelidir. Yoğurt tüketimi arttırılmalıdır. Yapay tatlandırıcılar, renk vericiler kanser gelişimine neden olmaktadır. Katkı maddesi içeren besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
*Antioksidanlar kanser görülme sıklığını azaltır.
Antioksidan kabul edilen besinler kanserli hücre oluşum ve büyümesini engeller. Sebze ve meyveler fazla miktarda antioksidan içermektedir. Sarımsak, brokoli, domates, nar, üzüm gibi bazı besinler antioksidan kaynağıdır. Sebze ve meyvenin dışında zerdeçal, karabiber, çörekotu gibi baharatlar; yoğurt, kefir gibi süt ürünleri bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser gelişme riskini düşürmektedir.
*Tuz tüketimi azaltılmalıdır.
Mide kanserine sebep olma etkisinden dolayı aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Besinlere eklenen tuz miktarının azaltılması yararlı olacaktır. Besinlerin tuzlanarak saklanması yerine dondurularak saklanması tercih edilmelidir, yapılan çalışmalar bu değişikliğin mide kanseri görülme sıklığını %64 oranında azalttığını göstermektedir.
*Alkol ve sigara tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Alkol tek başına kanser nedenidir, sigara ile birlikte kullanıldığında risk daha da artmaktadır. Fazla miktarda alkol tüketimi karaciğer kanseri görülme riskini arttırır. Bu sebeple kadınların 1, erkeklerin ise 2 kadehten fazla alkol tüketmemesi önerilmektedir.
*Pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir.
Kızartma, tütsüleme, kavurma gibi pişirme yöntemleri kanser gelişmesine yol açmaktadır. Haşlama, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
*Düzenli fiziksel aktivite yapılmalı.
Düzenli yapılan fiziksel aktivite özellikle kolon, meme ve akciğer kanserinden koruyucudur. Dünya Sağlık Örgütü haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapılmasını önermektedir.
*Fazla güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.
Fazla güneş ışığı ve solaryum cilt kanserine neden olmaktadır. Günlük yaşantımızda güneşlenme süresini azaltarak güneş kremi kullanmak oldukça önemlidir.
SAĞLIK, 11 Mart 2022 20:13
Yorumlar (0)