GÜNOĞLU GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI İŞ ADAMI MUSTAFA GÜN: 'TARİHİ ESER KOLEKSİYONCUSUYUM'
GÜNDEM, 22 Aralık 2021 14:58Günoğlu Group Yönetim Kurulu Başkanı İş Adamı Mustafa Gün Kendisinin bir tarihi eser koleksiyoncusu olduğunu ve 2017 yılında T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN RESMÎ KOLEKSİYONCULUK BELGESİ aldığını açıkladı.
Tarihi eser geçmiş uygarlıklardan kalan kalıntı ve eserlere verilen genel bir addır. Eski uygarlıklardan kalan her kalıtının bir değeri vardır.
Tarihi eserler eski uygarlıkların kültürü, yaşantısı, inanışları ve ilgili dönemin dokusu hakkında bilgiler veriri. Tarih sınıflandırması yapılırken:
1)- Zamana Göre Sınıflandırma: (Örnek: Ortaçağ tarihi,15. yüzyıl tarihi gibi...)
2)- Mekana(Yer) Göre sınıflandırma: (Örnek:Türkiye Tarihi,Avrupa tarihi gibi...)
3)- Konuya Göre Sınıflandırma: (Örnek: Tıp Tarihi, Sanat tarihi gibi...)
Arkeoloji topragın ve suyun altında kalmıs olan tarihi eserleri ortaya cıkarır, ve bizler Tarihimizde bulunan eserlerden yasayan toplumlarin örf adetleri,yasama bicimleri,sanatlari hakkinda bilgiler ediniriz.
Tarihi eser denilince akla ilk,müzeler,kitaplar,kazilar,resimler,haberler,mak aleler ve eski dönemlerde yaşamış insanlardan günümüze gelen var oluş nedeni veya bazen ne oldugu bilinmeyen varliklarin arastirilmasi gelir..
Tarihi eserlerle yüzyillar öncesine kadar gidip, yasamlari,dinleri,giyim sekillerini , sehirlesme özelliklerini görebiliyoruz.Bu yüzdende Tarihi eserlerin ortaya cikmasi bizlerin gelecegi icin büyük önem tasiyor.Bu yönde bircok vakifta restore islemleri ile bulunan Tarihi eserleri gelecege tasima görevini yüklenmis.
İcinde yasadıgımız cagda, bilim, sanat, kültür, medeniyet ve uygarlıgın gelisimini/ toplumların gecmisini simgeleyen müzecilik, aynı sekilde cesitli bilim dalları içinde etkinligini gösteren önemli bir kültür ve sanat faaliyetidir de. Müze calısmalarının önemli amaclarından biri, gecmise ait kültür, sanat, bilim yapıtlarını, tarihi eserleri ve doga nesnelerini toplama, inceleyerek, koruma, bunları toplumun hizmetine sunarak, gelecek nesillere önemli bir miras olarak bırakmaktır.
2017 Ylında; T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN RESMÎ KOLEKSİYONCULUK BELGESİ ŞAHSIMA VERİLDİ. BURDUR MÜZESİ BİLGİSİ DAHİLİNDE TAŞINABİLİR OLAN TÜM TARİHİ ESERLERİ VATANDAŞLARIMIZDAN SATIN ALIP ENVANTERİME KAYDEDİYORUM.
Tarih bir aynadır ve insanların tarihten alabilecekleri önemli dersler vardır. Atalarımız geçmişte büyük devletler kurarak büyük uygarlıklara sahip olmuşlardır. DEVLETİMİZ; Anadolu'dan yurt dışına kaçırılan ve dünyanın dört bir yanında sergilenen kültür varlıklarının, Türkiye'ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önderliğinde yoğun bir çalışma yürütüyor. Sedece Kültür ve Turizm Bakanlığının değil, Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve adliye boyutunda da titiz çalışmaların gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Kaçakçılığı birlik beraberlik içerisinde önlememiz gerekiyor. Dış Ülkelere Satılar Eserler Çok Uygun Fiyata Sizlerden Alıyor ve Ülkemizden Kaçırıyorlardır. Müzeler ve Resmî Koleksiyonerler Tarihi Eserleri Resmî Olarak Alıyor ve Ödemesini Değerinde Yapıyor. Gelecek nesillerimiz, Çocuklarımız, kendilerinden öncekilerin yaptıklarını inceledikçe, öğrendikçe, birey ve millet olarak daha büyük işler yapma cesaretini bulacaklardır. Geçmişi bilmenin yararı, daha güvenli bir gelecek için gereklidir. Deneyimlerden yararlanıldığında, ulusal ruh ve toplumsal dayanışma artar.
MEVLANA’IN SÖZÜYLE SÖZLERİMİ BİTİRMEK İSTİYORUM.
(BİR OLALIM, İRİ OLALIM, DİRİ OLALIM.)
GÜNDEM, 22 Aralık 2021 14:58
Yorumlar (0)