Yaylalarda sürülerini bakıma alan yörükler, keçilerini kırkarak yaz sıcaklarından korumaya çalışıyor.
GÜNDEM, 06 Temmuz 2021 20:02Hava sıcaklıklarının yükselmeye başlamasıyla yaylalarda sürülerini bakıma alan yörükler, keçilerini kırkarak yaz sıcaklarından korumaya çalışıyor. Hayvanların et ve süt verimini artıran kırkma işlemi adeta şölen avasında geçiyor.
Antalya’da hava sıcaklıklarının yükselmeye başlamasıyla yaylalarda sürülerini bakıma alan yörükler, keçilerini kırkarak yaz sıcaklarından korumaya çalışıyor. Hayvanların et ve süt verimini artıran kırkma işlemi adeta şölen avasında geçiyor. Renkli kültürleriyle dikkat çeken Toros Dağlarındaki Yörükler, geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.Antalya’nın dağlık ve engebeli araziye sahip yaylalarında kurdukları obalarda ve çadırlarda yaşayan yörükler, özenle besledikleri, her birine isim verdikleri keçilerini şölen havasında kırkıyor.
"Keçi kılından ürünler el emeğiyle hazırlanır"
Manavgat ilçesine bağlı Gebece Mahallesi’nden Akseki’nin Kaklıktaş Yaylasına çıkan Yörüklerden 69 yaşındaki Duran Topaca, her yıl mayıs ayı sonlarında yaylalara çıktıklarını, atalarından kalan kıl keçisi yetiştirme geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Topaça, “Burada gelinlerim oğlanlarım, torunların ve hayvanlarım ile yaşıyoruz. Ata mesleği olan hayvancılık mesleğini sürdürüyoruz. Yaylaya çıktığımızda Temmuz ayı girince kıl kesme zamanı gelir.
"Kültürü yaşatıyorlar"
Keçi kırkımının, yörüklerin geleneklerinden sadece bir tanesi olduğuna değinen Topaca, “Bu işlem keçilerin sağlığı için çok önemli. Hayvanların et ve süt açısından verimini de artırıyor. Tıraşlanan keçi yaz sıcaklarından en az derecede etkilenerek, yaz mevsimini sağlıklı geçiriyor. Ailem ve ben bu geleneği halen sürdürüyoruz. Böylelikle Yörük kültürümüzü de yaşatmış oluyoruz. Keçi kılları daha sonra çadır, dokuma kilim, çul gibi geleneksel Yörük eşyalarının yapımında kullanılıyor” ifadelerini kullandı.
“Kadın erkek hepsi kesiyor”
"Kıl kesme işini kadın erkek, çocuk herkes birlikte yapıyoruz. Bize torunlarımız bile yardım eder. Bir kişi keçiyi tutuyor, diğeri “kırklık” denilen özel makasla keçilerin kılını kırkıyor. Kırkılan kıllar önce yere dökülüyor ardından toplanarak, çuvallara dolduruluyor ve kilosu 1-1,5 liradan satıyoruz."
Vücudun örtüsü olan kıllar yenilenir. Keçinin sağlıklı ve verimli olmasını sağlar. Etlenir ve eti lezzetli olur. Kıl kesim işi 10-15 gün devam eder.
GÜNDEM, 06 Temmuz 2021 20:02
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!