Hakan Doğan 25 yıl önce yaşanan Srebrenitsa katliamını unutmadı
, 11 Temmuz 2020 07:04Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı, üzerinden 25 yıl geçti. Bu yıl da toplu mezarlarda bulunan ve kimlik tespiti yapılanların cenazesi Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Peki Srebrenitsa katliamı nedir? İşte Kapanmayan yara Srebrenitsa…

Hakan Doğan, Srebrenitsa katliamı ile ilgili şu cümleleri söyledi; ''Tarihe bir not; “Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.”

NELER YAŞANMIŞTI?
Srebrenitsa katliamı üzerinden 25 yıl geçti. İnsanlık trajedisinin yaşandığı Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te başlayan, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü katliam, sadece Bosna Hersek'te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline geldi. Srebrenitsa’da şu ana kadar 6 bin 500 kurbanın kimlikleri tespit edilebildi. Geçen yıl kimlikleri tespit edilen 36 kurban Potacari Mezarlığı’na defnedilecek. İşte Srebrenitsa nedir sorusunun yanıtı ve 25 yıl önce yaşananlar…
AVRUPA’NIN ORTASINDA KATLİAM
Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Bosna Sırp ordusunun dışında katliama “Akrepler” olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir.
Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.

SİLAHLARI ELİNDEN ALINAN HALK KATLEDİLDİ
Yugoslavya'nın çöküşü üzerine 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan edilen 6 bölge arasında Srebrenitsa da bulunmaktaydı.
Savaştan önce nüfüsu 24 bin civarı olan kentin nüfusu diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle 60 bin civarına gelmişti. Artık Srebrenitsa ‘açlık' ve ‘hastalıklar' ile mücadele eden bir ‘toplama kampı'na dönüşmüştü.Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı.
Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitsa'ya olan saldırılarını sıklaştırdıklarında müslümanların toplanan silahlarını geri almak için yaptıkları başvuru, sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi. BM yalnızca iki F16'yı kent üzerinde bir uçuş yaptırmakla yetindi.
Hollandalı askerler bir gece yarısı Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden aldıkları emir doğrultusunda kenti boşalttılar. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.
Daha sonra orataya çıkan bir video kasedinde Sırp generalin kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri çekilecekti.Bir hafta süren katliam II. Dünya Savaşı'ından sonra insanlığa yapılan en büyük suç olarak arşivlerde yer aldı.
Lahey Adalet Divanı bir hafta süren katliamın bir ‘soykırım' olarak kabul etti; ancak Sırbistan'ın sorumlu tutulmayacağına karar verdi.

SOYKIRIM KARARI VE SUÇLULARI
Hollanda’nın Lahey kentideki Uluslararası Adalet Divanı, 2007’deki kararında, ICTY’den gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi.
Sırp komutan Ratko Mladic, ICTY’de geçen kasım ayında sonuca bağlanan davada, aralarında Srebrenitsa soykırımının da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi.
Aynı mahkeme, 2016’da sonuca bağladığı davada, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic’e Srebrenitsa soykırımı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verdi.
Mahkeme ayrıca, Srebrenitsa soykırımındaki suçları nedeniyle eski Sırp general Radislav Krstic’i 35 yıl, Vidoje Blagojevic’i 15 yıl, Vujadin Popovic ve Ljubisa Beara’yı ömür boyu, Drago Nikolic’i 35 yıl, Ljubomir Borovcanin’i 17 yıl, Vinko Pandurevic’i 13 yıl, Radivoje Miletic’i 19 yıl, Milan Gvero’yu 5 yıl hapse mahkum etti. Bosna Hersek Mahkemesinde görülen davada ise 13 Temmuz 1995’te bine yakın Boşnak sivilin öldürülmesiyle suçlanan Milorad Trbic, 30 yıl hapse mahkum edildi.
Farklı mahkemelerde görülen Srebrenitsa davalarında bugüne kadar 45 Sırp, toplam 699 yıl hapis cezası aldı.
Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milosevic de Srebrenitsa’daki soykırımla suçlanmış ancak ICTY’deki yargılanması devam ederken tutuklu bulunduğu cezaevinde yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Fırat Seydaoğlu Genel Hizmetler Kategorisinde Zirvede

Trafik Birimlerince Son 2 Haftada Yapılan Denetimler

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Kapsamında Son 1 Haftada Yapılan Çalışmalar

Alanya’ da Fuhuş Operasyonunda 3 şahıs TUTUKLANDI

Down Sendromlu İnzile Polis Oldu, Heyecanı Herkesi Mutlu Etti

“İnsan Ticareti ve Göçmen Kaçakçılığı” Suçundan Kırmızı Bültenle Aranan Suç Örgütü Elebaşı "Assad Ali Gomaa Khodır" İstanbul'da Yakalandı

Ordu AFAD Ekiplerince Minik Öğrencilere Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı ve Afetlerde Yapılması Gerekenler Hakkında Bilgi Verilerek Afet Bilinci Aşılandı

Aydın’daki Fuarda Jandarma Standına Vatandaşlardan Yoğun İlgi

Ankara’da ‘Türk Polis Tarihi Sergisi’ Düzenlendi

Jandarma, Üniversite ve Meslek Tanıtım Fuarı’nda Öğrencilerle Bir Araya Geldi

23 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Dev Operasyon

Terme’de “Tekbir Cuması” Çağrısı Karşılık Buldu: Onlarca Kişi Gazze İçin Meydanda Tekbir Getirdi

“Bir Çocuk Bir Oyuncak” Kampanyasıyla Hataylı Çocukların Yüzü Gülecek

Selin'in adı Çorum'da yeni bir okulda yaşatılıyor

Selin'in adı Çorum'da yeni bir okulda yaşatılıyor

Antalya Esnaf Camiasına Yönelik İtibar Suikastlarına Cevabımızdır

Ekrem İmamoğlu'ndan Silivri'de Tarihi Savunma: “Evlatlarımı Bırakın, Benim İçim Acıyor İçim!”

GÜLAY ÖZDEN: AZİMLE BAŞLAYAN YOLCULUK, GOBU CAFE İLE TAÇLANDI!

İmamoğlu’nun Akın Gürlek Davası 16 Haziran’a Ertelendi

TRT Haber, Endonezya Cumhurbaşkanının Atatürk Övgüsüne Yer Vermedi

Çin'den ABD'ye misilleme: ABD mallarına ek tarifeleri yüzde 125'e çıkarıyor

CHP'li Coşar: “Manavgat’ın Suyu ve Doğası Rant Uğruna Kirletilemez”

Antalya’da Galata’ya yolculuk

ORHAN BERİDZE’NİN “YÜZYILINSEVDASI” ANILARIM ADLI KİTABININ TANITIMI YAPILDI

EFENDİ EMLAK - EFENDİ ÖZDEMİR: AZMİN VE GÜVENİN ÖYKÜSÜ

AKP Genel Merkez Binası Önünde Polis İntiharı

Muratpaşa'daki Turistik Tesislerde Yangın Güvenliği Alarmı: 191 Tesiste Eksiklik Tespit Edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti Heyetini Kabul Etti: Görüşme Sonrası İlk Açıklamalar Geldi

Berkay Gezgin Tahliye Edildi

İyi Parti Terme İlçe Başkanlığı’nda Şakir Şahin Dönemi Başladı

İMAMOĞLU’NDAN SOYKAN VE AĞIREL’E DESTEK: “GERÇEKLERDEN NE KADAR KAÇABİLİRSİNİZ Kİ?”

MANAVGAT’TA BEYİN DAMAR HASTALIKLARI SEMİNERİ

Kepez’den sınav haftasında öğrencilere sıcak çorba

Gazeteci Mehmet Çiçek’ten Polis Haftası Kutlaması: “180 Yıldır Milletin Huzur Bekçisi”

Senai Ergünöz “Vatan için canla başla görev yapan kahramanlarımızı minnetle anıyorum”

Antalya Döşemealtı'ndaki Hizmet Eksiklikleri Yeniden Refah Adayı Mesut Hekimoğlu'nun Gündeminde

KENAN ATEŞ KİMDİR?

Kepez’in fizik tedavi hizmetlerine yoğun ilgi

Kepez’den Ceza İnfaz Kurumunda Kütüphane Haftası Etkinliği
