TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE İTİRAZ EDEN KİRACILARA MAHKEMEDEN ŞOK KARAR!

Son dönemde artan kiralar ve ev sahiplerinin yüksek zam talepleri nedeniyle kiracılar zor bir süreçten geçiyor. Özellikle son iki yıl boyunca uygulanan yüzde 25 zam sınırına rağmen, bazı ev sahipleri bu sınırlamayı aşabilmek için farklı yollar denemeye başladı. Bu yollardan biri de “tahliye taahhütnamesi” imzalatmak oldu. 

11 Eylul 2024
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE İTİRAZ EDEN KİRACILARA MAHKEMEDEN ŞOK KARAR!

Ev sahipleri, kira sözleşmesi imzalanırken kiracılara tahliye taahhütnamesi imzalatıp, bu belgeyi kiracının ileride yapacağı zam taleplerine karşı bir koz olarak kullanmaya başladı. Pek çok kiracı bu taahhütnameler yüzünden zor durumda kalırken, son günlerde mahkemelerden dikkat çekici kararlar gelmeye başladı.

 

Mahkemeden Kiracılara Kötü Haber

 

Milliyet’te yer alan bir habere göre, Avukat Gizem Gonce'nin aktardığı bir olayda Kapalıçarşı’da bir dükkân sahibi, kiracısına tahliye taahhütnamesi imzalattı ve bu belgeyi noter aracılığıyla düzenletti. Kira sözleşmesinden 5 ay sonra kiracı, mülk sahibine tahliye taahhütnamesini verdi ancak tahliye tarihi geldiğinde dükkânı boşaltmadı.

 

Kiracı, taahhütnamenin hile yoluyla alındığını savunarak tahliye emrine itiraz etti. Ancak dükkân sahibi, tahliye taahhütnamesine dayalı olarak icra takibi başlattı. Kiracının itirazı takibi durdurdu fakat dava süreci başlatıldı. Sulh hukuk mahkemesinde görülen davada, kiracının itirazının haksız bulunduğuna ve tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna karar verildi.

 

Mahkeme, kiracının itirazını iptal ederek dükkânın tahliyesine hükmetti. Ayrıca, kiracının itirazının haksız bulunması nedeniyle harç ödemesine de karar verildi. Bu kararla birlikte kiracıların, ev sahiplerinin noter kanalıyla imzalattığı tahliye taahhütnamelerine itiraz etmelerinin sonuçsuz kalabileceği bir kez daha vurgulanmış oldu.

 

Ev Sahiplerinin Yeni Silahı: Tahliye Taahhütnamesi

 

Bu karar, kira anlaşmazlıklarında tahliye taahhütnamesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ev sahiplerinin yüksek zam taleplerine karşı kiracıların haklarını koruyabilmek adına dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle kira sözleşmesi imzalanırken tahliye taahhütnamesi talep edilmesi durumunda, kiracılar bu belgeyi imzalamadan önce hukuki danışmanlık almayı ihmal etmemeli.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.