LGS'deki soru yargıya taşındı: MEB'e dava açıldı

 

13 Haziran 2024
LGS'deki soru yargıya taşındı: MEB'e dava açıldı

Öğrenci mahkemeye başvurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Akşemsettin Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Ali Taha Genç, 2 Haziran'da yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında Fen Bilimleri alanındaki bir sorunun yanlış değerlendirildiği gerekçesiyle Ankara 8. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Genç, AA muhabirine verdiği röportajda, sınav sonrası MEB'in yayımladığı cevap anahtarındaki hatayı fark ettiğini ve bu durumu araştırmaya başladığını belirtti.

Uzmanlar ne diyor?

Soruyla ilgili fizik öğretmenlerine danıştığını ve ardından ODTÜ'den bir fizik öğretim üyesinin YouTube videosunda kendi cevabının doğru olduğunu gördüğünü ifade eden Genç, durumu ailesiyle paylaştı. Avukat babası Aziz Genç'in desteğiyle dava açmaya karar verdiklerini söyledi. Yanlış cevabın puanını önemli ölçüde etkilediğini belirten Genç, "Bir yanlış cevap 5.33 puan kaybettiriyor. 480 puanla alan bir okula 475 ile giremiyorum. Hedefim olan Vefa veya Pertevniyal Lisesi'ne yerleşebilmek için doğru cevabın A şıkkı olarak düzeltilmesini veya sorunun iptal edilmesini talep ediyoruz." dedi.

Avukatın açıklamaları

Genç'in avukatı Mevlüt Polat, yürütmeyi durdurma talepli davayı yasal süreç içinde açtıklarını belirtti. "Nihai kararı mahkeme dosya incelemesi yaptıktan sonra verecek. Yürütmeyi durdurma, işlemi geçici olarak askıya alır. Takvim çok kısıtlı, mahkemenin dosyayı tümüyle ele alıp karar vermesi bu sürede mümkün görünmüyor" dedi.

Mahkemeden beklentiler

Polat, mahkemenin sonuçlar açıklanmadan önce MEB'in bu soruyu değerlendirme dışı bırakabileceğini veya tüm öğrencilerin bu soruyu doğru yapmış gibi kabul edilebileceğini ifade etti. "Yürütmeyi durdurma, bu sorunun hiç sorulmamış gibi değerlendirilmesini sağlar" dedi.

Ali Taha Genç'in ailesinin "davacı", MEB'in ise "davalı" olarak yer aldığı dava dilekçesinde, Genç'in Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğrencisi olduğu ve LGS sınavına uzun süredir hazırlandığı belirtildi. Dilekçede, Genç'in neredeyse tüm soruları doğru yanıtladığı, ancak Sayısal Bölüm A Kitapçığı'ndaki Fen Bilimleri 13. sorusunun cevabının C değil, A olması gerektiği ifade edildi.

Dilekçede, "Müvekkil cevapları kontrol ettiğinde Fen Bilimleri 13. sorusunun cevabının C şıkkı olduğunu gördü. Ancak doğru cevabın A şıkkı olması gerektiğini belirledi. Hatalı cevap nedeniyle hak ettiği puanı alamayacak ve istediği okula gidemeyecek" denildi.

Fen Bilimleri sorusu

Sorunun içeriği şu şekilde:

MEB tarafından açıklanan cevap anahtarına göre doğru yanıtı C şıkkı olarak gösterilen ve işçi, tahta, yer, tavan ve makaralardan oluşan bir görselin yer aldığı dava konusu 13. Fen Bilimleri sorusu şu şekilde:

"Özellikleri ve ağırlığı her yerinde aynı olan eşit bölmelendirilmiş bir tahtanın taşınması için kullanılan sistemde tavana ve tahtaya şekilde gibi bağlanan makaralara esnemeyen bir ip geçiriliyor. Bu ip, işçiler tarafından şekildeki gibi tutulduğunda tahta yatay dengede kalıyor. Bu sitemde makaraların, makaraların bağlı olduğu çubukların ve ipin ağırlıklarıyla sürtünmeler önemsenmemektedir. Bu tahta şekilde gösterilen konumdan belirli bir yüksekliği en küçük kuvvetler uygulanarak çıkarılırken yapılan işlemde tahtanın sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre,

I. İşçiler ipi aynı anda çekmeye başlamıştır.

II. İşçilerin işlem boyunca çektikleri ipin uzunlukları birbirine eşittir.

III. İşçilerin başlangıçta ve son durumda ipe uyguladıkları kuvvet tahtanın ağırlığından küçüktür.

Yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur?

A) Yalnız III B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III "

 

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakika Antalya Haber| Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.