BÜYÜKŞEHİR SERA ATIKLARINI BİYOKÜTLE TESİSİ İLE ENERJİYE DÖNÜŞTÜRECEK

Antalya’nın geleceğine yönelik çevre ve doğa dostu projeler 

05 Haziran 2024
BÜYÜKŞEHİR SERA ATIKLARINI BİYOKÜTLE TESİSİ İLE ENERJİYE DÖNÜŞTÜRECEK

 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen ‘Antalya'da Tarım ve Çevre’ Panelinde konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, ‘Antalya’nın çevre ve insan sağlığı açısından en önemli sorunlarından biri olan sera atıkları için, Kumluca’da Sera Atıkları Biyokütle ve Enerji Üretim Tesisi kurulacağını söyledi. 

 

 Dünya Çevre Günü kapsamında Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi İşbirliği ile ‘Antalya'da Tarım ve Çevre’ paneli düzenlendi. Panele Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hakkı Dikmen, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Güray Doğan, Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, Çevre Şehircilik ve İklim İl Müdürlüğü’nden Zehra Gülen ve Yasin Güner konuk olarak katıldı. Panelde, yaşanabilir ve sürdürülebilir dünya için çevre ve tarım konularında alınması gereken önlemler ve çalışmalar paylaşıldı. 

ANTALYA’NIN SUYUNU DOĞRU PROJELERLE KORUYORUZ 

 Panelde konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin tarıma yönelik çevre ve doğa dostu çalışmalarını anlattı. Atasoy, “Antalya’mızın doğası ve çevresi, hem tarımın ve turizmin sürdürülebilirliği açısından hem de gelecek kuşaklara daha temiz bir Antalya bırakabilmemiz açısından son derece önemli. Bu kapsamda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hedefiyle tarım sektörünün çevreye duyarlı olarak geliştirilmesi yönünde projelerimizi hayata geçiriyoruz. Antalya turizmde olduğu gibi tarımda da başkent. Tarımsal üretimimizle hem Türkiye’yi hem de Dünyayı doyuran bir kentiz. Ama bunun sürekliliği için suya ihtiyacımız var. Suyumuzu, doğal kaynaklarımızı doğru kullanmamız gerekiyor. Antalya’da içme suyu kaynaklarının %78’si tarımda kullanılıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak vahşi sulama yerine modern sulama sistemi olan kapalı devre sulama sistemiyle bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Farklı ilçelerimizde 22 kapalı devre sulama sistemi kurduk. 30 bin dekarın üstündeki alanı vahşi sulamadan kurtardık. Su kullanımında %60'lık tasarruf ve verimlilikte ise %55'lik artış sağlıyoruz” diye konuştu.  

ARITMA SUYU, BEĞİŞSUSUZU’NA CAN VERDİ 

 Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma çıkış sularını da tarımda kullanarak geleceğe yönelik önemli bir adım başlattığını belirten Lokman Atasoy, “Arıtma çıkış suyunun tarımda kullanımıyla ilgili de çalışma başlattık. 35 tane merkezi arıtma tesisimiz var. En çok ihtiyaç duyulan yer Korkuteli Beğişsusuzu bölgesiydi. Su olmadığı için üretemeyen köylü halkı bölgeyi terk etmeye başlamıştı. Korkuteli Atıksu Arıtma Tesisine 'Çıkış Suyu Filtrasyon ve UV Üniteleri' kuruldu. Suyu tarımda kullanabilecek standartlara eriştirerek bölgeyi suya kavuşturduk. Böylece tersine göç başladı. Bölge susuzluk kaderinden kurtuldu. Ayrıca tarımda enerji maliyetleri çok yüksek olduğundan güneş enerji santralleriyle çiftçiye destekleme çalışmalarımızı arttırdık. 51 adet sulama kooperatifinin elektrik enerjisinin %85’ini güneşten elde ettiğimiz enerji ile destekledik. Şimdiye kadar Büyükşehir Belediyesi olarak verdiğimiz enerji desteği 200 Milyon Türk lirasına yakın. Off-Grid yani şebekeye bağlı olmayan güneş enerji sistemleri ile de çiftçiye %100 enerji desteği sağlayarak çiftçinin su ihtiyacını karşılıyoruz. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımızın bunu daha da arttırmaya yönelik çalışmaları var” diye konuştu. 

ÇİFTÇİ KARTA YOĞUN TALEP VAR 

 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin zirai ilaç ambalaj atık sorununu çözüme kavuşturmak için başlattığı ‘Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesi’nden de bahseden Atasoy, “Zirai ilaç ambalaj atıkları tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgemizde çevremiz için büyük bir sorun. Kumluca, Finike ve Demre ilçelerimizde bir çalışma başlattık. 13 noktada zirai ilaç ambalaj atığı toplama akıllı konteynerleri yerleştirdik. 4480 çiftçimiz kartı kullanıyor. Mobil uygulamadan konteyner noktasını bulup topladıkları zirai atıkları otomatlara atan çiftçilere puan yükleniyor. Böylece topladıkları puanlar ile sera naylonu, klips, sera ipi, gübre gibi tarımsal ekipman desteği sağlanıyor. Şimdiye kadar 2.629 kg zirai ambalaj atığı toplandı. Çiftçi karta çok yoğun bir ilgi olduğu için yakında Serik, Aksu ve Kemer’de bu uygulamayı çiftçilerimizle buluşturacağız. ‘Çevre Dostu Çiftçi Kart’ Projesi, Çin’de düzenlenen yarışmada onur ödülü kazandı. Örnek bir proje oldu” diye konuştu.  

SERA ATIKLARI İÇİN BİYOKÜTLE VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ 

 Antalya’nın tarımsal atıklarda iki büyük sorunu olduğunu kaydeden Atasoy şunları söyledi: “Zirai ambalaj atıkları ve sera atıkları Antalya’nın önemli çevre sorunlarıdır. Göreve geldiğimizden itibaren sera atıkları konusunda teknik ve bilimsel çalışmalar yaptık. Antalya’daki sera atıklarının bertarafı, geri dönüşümü ve geri kazanımı üzerine Enerji Bakanlığı işbirliği ile yürüttüğümüz YEVDES yani ‘Belediyeler ve Üniversiteler İçin Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi’ kapsamında bir çalışma da yaptık. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün verilerine göre Antalya’da sera atıkları miktarı 1 milyon ton civarında. Bu atıkların geri kazanımında en büyük problem kullanılan ipler ki yine bunların neredeyse tamamı plastik türevli. Bitkisel sera atıklarının üçte biri plastik türevli iplerden oluşuyor. Durum böyle olunca ipleri ayırmadan gübreye dönüştürmeniz zorlaşıyor. Pestisit kalıntılarını barındıran bu atıklar çevreye kontrolsüzce atılarak yüzey sularına, yeraltı sularına, toprağa karışmakta, zaman zaman yakılmasıyla büyük çevre ve sağlık problemlerine neden olmaktadır.  Böylesine büyük miktarda ve risk oluşturan sera atıkları için şu anki en etkili çözümümüz biyokütle tesisi ve enerji üretimi. Bu konuda çalışmalara 2023 yılı itibariyle başladık. Sera atıkları ara toplama noktaları oluşturduk. Kaş, Demre, Kumluca, Kınık, Kemer şimdi de Muratpaşa ve Kepez ilçelerimizde sera atıkları için toplama alanlarımızı oluşturuyoruz. Şimdiye kadar ilçelerimizde 27 bini sera atığı, 41 bini park bahçe atığı olmak üzere toplam 68.000 bitkisel atık toplandı. Alanlardaki kırıcılar ve iş makinaları ile kontrol altına alınıyor. Önümüzdeki süreçte Kumluca’da Sera Atıklarının bertarafı ve enerji elde edilmesine yönelik Biyokütle ve Enerji Üretim Tesisi de kurulacak.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.