KEPEZ BELEDİYESİ’NDEN SINAV KAYGISINA ALTIN TAVSİYELER

Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Psikologu Rüya Acar Yıldız, LGS ve YKS adaylarına ve ailelerine altın değerinde önemli tavsiyelerde bulundu. Yıldız, adaylar için “Kaygınızı bastırmaya değil, tanımaya çalışın” ebeveynlere de, “Kendi hayallerinize değil, çocuklarınızın hayallerine saygı gösterin.” dedi. 

31 Mayıs 2024
KEPEZ BELEDİYESİ’NDEN SINAV KAYGISINA ALTIN TAVSİYELER

 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) sayılı günler kaldı.  Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Psikologu Rüya Acar Yıldız, bu hafta sonu LGS sınavı ve gelecek hafta sonu YKS sınavına girecek adaylara önemli tavsiyelerde bulundu. Doğru yaklaşımlarla bu sürecin daha rahat ve başarılı bir şekilde geçirilebileceğini belirten Psikolog Rüya Acar Yıldız, “Hedeflerimizi gerçekleştirmek için belli bir program dahilinde çalışıp, bazı özverilerde bulunmalıyız. Ancak sınavları hayatımızın en önemli olayı gibi algılamak sınav kaygısına yol açar. ‘Bu sınavda başarısız olursam, hayatımın geri kalanında da başarısız olurum’, ‘Kazanamazsam ailemin emeklerini boşa çıkarırım’ gibi sınava dair olumsuz tavrın değiştirilmesi gerekir.” dedi.

KAYGINIZI BASTIRMAK YERİNE TANIYIN

 LGS ve YKS adaylarına önemli tavsiyelerle bulunan Psikolog Yıldız, “Bunaldığınızı hissettiğinizde küçük molalar verin, örneğin yürüyüş yapın veya bir arkadaşınızla sohbet edin. Kaygınızı bastırmaya değil tanımaya çalışın. Belli bir düzeyde kaygı normaldir ve hatta faydalıdır. Kendinizi ödüllendirici, keyif verici ve geleceğe yönelik planlar yapın. Sınavdan önceki son ana kadar ders çalışmayın. Sınavdan önce nefes egzersizi ve gevşeme yöntemlerini uygulayın. Sınav yerini önceden ziyaret edin. Sınava günü erkenden yola çıkın, kendinize inanın ve güvenin. “ diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZIN HAYALLERİNE SAYGI GÖSTERİN

 Anne ve babalara da önemli görevler düştüğünü belirten Yıldız, çocukların sınav kaygısını azaltmak için şu tavsiyelerde bulundu: “Çocukların kişiliklerini tanımaya çalışıp, ilgi alanı ve yeteneklerine göre onları yönlendirin. Kendi hayallerinize değil, onların hayallerine saygı gösterin. Çocuğunuzu sevmenin sınavlardaki başarısıyla ilişkili olmadığını hatırlatın. Koşulsuz sevgi çocuğunuzu rahatlatacaktır. Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın. Sınavı olağanüstü bir duruma dönüştürmeyin. Beklenti konusunda performansını baz alıp gerçekçi hedefler oluşturun. Yapabileceğinden fazla bir beklentide olmanız çocuğunuzun hayal kırıklığına uğratmaktan korkmasına sebep olur. Öncelikle siz kaygınızı yönetin ve olumlu davranış modeli göstermeye çalışın. Çocuğunuza güvendiğinizi ve arkasında olduğunuzu hissettirin.” dedi.

 Psikolog Rüya Acar Yıldız, sınav döneminin hem öğrenciler hem de aileler için zorlu bir süreç olduğunu ancak doğru yaklaşımlarla bu sürecin daha rahat ve verimli geçirilebileceğini ifade etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.