ÇIĞIR AÇACAK KEŞİF: DONDURULMUŞ BEYİNLERİN HAYATA DÖNDÜRÜLME İHTİMALİ ARTIYOR

Bilim insanları, beyin dokusunu zarar görmeden dondurmanın önemli bir adımını attılar. Kriyojenik olarak dondurulan beyin dokusu laboratuvar ortamında başarıyla çözülerek nöronların normal şekilde sinyal gönderdiği görüldü. Bu gelişme, sadece sinirbilimciler için değil, aynı zamanda gelecekte "dondurulmuş insanları hayata geri döndürme" fikrinin de güçlenmesine olanak sağlıyor. 

16 Mayıs 2024
ÇIĞIR AÇACAK KEŞİF: DONDURULMUŞ BEYİNLERİN HAYATA DÖNDÜRÜLME İHTİMALİ ARTIYOR

 Harvard eğitimli sinir bilimcisi Profesör Zhicheng Shao liderliğindeki bir ekip, "MEDY" adı verilen karmaşık bir kimyasal karışım geliştirdi. Bu karışım, nöronları donarken hasar görmekten koruyarak beyin dokusunun dondurulup muhafaza edilmesini sağlıyor.

 Profesör Shao, bulgularını Cell Reports Methods dergisinde yayınladığı çalışmada, "MEDY'nin insan beyin dokusunun dondurularak saklanması için kullanılabileceğini" belirtti.

 Beyin hücrelerinin büyük çoğunluğunun sudan oluşması nedeniyle dondurulduğunda buz kristalleri oluşabiliyor ve bu kristaller hücrelere zarar verebiliyor. Ancak Profesör Shao ve ekibi, kristalleşme olmadan beyin dokusunu soğuk tutan ve yaşlanmasını önleyen bir madde geliştirdi.

 Bu buluş, sadece beyin dokusunun zarar görmeden korunmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda normal fonksiyonlarına kavuşarak hayata geri dönmesini de mümkün kılıyor.

 Ancak bilim insanları, bütün bir beyni dondurmanın zorluğunu ve farklı sorunları göz önünde bulunduruyorlar. Ancak, başarılı deneylerin gelecekte dondurulmuş insanların yaşama geri döndürülmesi için çalışmaları destekleyebileceği düşünülüyor.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.